nuffnangs

♥ HULURKAN KLIK RINGANKAN BEBAN ♥

♥ DAFTAR LINK ANDA DISINI ♥

Cerita hari hujan

Dah byk hari aku xtulis entry.. disebabkan aku ketandusan idea.. haha.. dan jari jemari aku xberapa nk ligat untuk menaip.. dan otak aku xda benda best yang nk karang.. hahaha.. salahkan anggota badan pulak.. :P

Hari ni aku nk crita pasal hujan.. haha.. kenapa mesti cerita pasal hujan? sebab dari semalam hujan.. tp pg td nmpak cuaca dah elok.. tp sapa tawu kan... hujan rahmat dari Allah..matahari tengah panas terik pn hujan boleh turun, inikan pula cuaca mendung sayu2.. haha ayat xbleh blah... xperlulah nak marah kt ujan tu kalau turun.. turunnya hujan tu ada sebabnya jgk kan.. boleh membasahi bumi yang panas ni... boleh menyegarkan tumbuhan2 yang xpernah orang siram kt tepi2 jalan tu.. kat highway.. haaa.. kan ada manfaat jugak hujan tu.. 


"Allaahumma shayyiban naafi'an" (HR. Al-Bukhari)
Ertinya : "Ya Allah jadikanlah hujan ini manfaat"


tapi kan... hari hujan ni besttttt.. kalo time kecik2 dulu.. pantang mak abah xda kt rumah.. hahaha.. cepat ja kaki tu lari keluar rumah main hujan... tapi sebelum mak balik keja masing2 dah cepat2 masuk dalam rumah mandi.. hahaha.. punya lah takot kantoi... mak balik keja ja msing2 dah mandi.. xpayah nak suruh macam selalu.. bila mak tnya 'hampa main hujan ka" masing2 takmo mengaku main hujan satgi kena marah.. hahahaha... 

Tapi memang best lah main hujan tu... lari sana sini.. main ayaq becak.. syok apa pun tataw main hujan tu... bila dah besaq ni... terpikir pulak.. apa yg best main hujan ni.. lari sana sini.. pastu demam.. hahaha... hanya kanak2 tahu perasaan seronok main hujan tu macam mana.. bila dh dewasa ni dah xfaham dh seronok main hujan tu mcm mana....

hasil google.


Ruginya budak2 zaman skunk ni sebab xleh main hujan... sebab hujan skunk xsama mcm hujan zaman dulu.. skunk ni hujan dh berasid... yelah.. dengan keadaan bumi yang xsihat.. pokok2 hijau dah makin berkurangan... yang banyak pon asap-asap pencemaran udara... xdpt la nak merasa main hujan macam kami dulu2... tambah pulak mak-mak, ayah-ayah skunk mana bg anak2 main-main bnda yg boleh mendatang kan pnyakit... semuanya dihidangkan dengan gadget2 canggih.. untung laaaa ~

Okey.. ni ja kot.. ada gnguan la pulak.. dan idea aku terus terbantut.. hahaha.. Asalamualaikum (:

7 comments:

  1. cik sakura suke hujan!!
    sangat suka main hujan waktu kecik2 dulu..hahaha
    dah besar ni, hurm, bila la lagi nk dpt pluang cm2
    kena ujan skit je ..demam TT
    tapi tetap cinta hujan! hehehe

    ReplyDelete
  2. i love hujan t0o..
    i love to walk in the rain coz nobody can see me crying, cewahh..
    jgn amalkan line di atas, sesungguhnya sekarang ni hujan asid.. :D

    ReplyDelete
  3. betul2... zz dlu suka sgt main hujan.. skrg dah blh kena hujan.. mest demam.. huhu

    ReplyDelete
  4. mari la join giveaway saya
    http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/giveaway-saya-mau-novel-dari-onenie.html

    ReplyDelete
  5. kalo x ujan langsung, jd gurun la dunia nih.

    ReplyDelete
  6. bila hujan marah2 , bila panas2 marah2 , tula kdg2 manusia tak rety untuk mensyukuri nikmat Allah :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Mekasih Sudi Baca Entry Yang Tak Seberapa Ni. Harap-Harap Sudilah Komen Sepatah Dua Kata.

COPYRIGHT/izny-inspirasikehidupan.blogspot.com